Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Podujatia ETM 2022 v Senci

ETM2022-02

Európsky týždeň mobility bol aj tento rok bohatý na zaujímavé akcie. Mesto Senec sa zapojilo už po šiestykrát a svojou aktivitou prispelo k zvýšeniu povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. ETM odštartovala v piatok nočná cyklojazda , upršané  počasie sprevádzalo aj pondelňajšiu pešiu prehliadku Za pamiatkami mesta s vedúcim Múzea Gabrielom Strešňákom. V utorok bolo v priestoroch pred Mestským úradom pre cyklistov a peších okoloidúcich pripravené chutné občerstvenie – pekárenské výrobky z Tradičnej kváskovej pekárne TaMi na Lichnerovej ulici, a zamestnankyne mesta ponúkali na zahriatie horúcu kávu a čaj.

Od pondelka bol spustený pilotný projekt Zóny KISS and RIDE na Základnej škole J. G. Tajovského a Základnej škole Mlynská. Zóny K+R slúžia pre rodičov, ktorí ráno vykladajú dieťa z auta pred školou. Na priebeh akcií každý deň dohliadajú zamestnanci mesta, Mestská polícia a tešíme sa aj z výbornej spolupráce zamestancov a rodičov  oboch škôl. Projekt bude pokračovať  v priebehu celého budúceho týždňa, už teraz však vnímame jeho pozitívny vplyv na dopravnú situáciu a bezpečnosť detí. Aby mohli byť vzniknuté zóny úspešne využívané v praxi aj naďalej, je veľmi dôležitý vzájomný rešpekt a ohľaduplnosť všetkých zúčastnených. Veríme, že zlepšenie situácie pri oboch školách ocenia nielen rodičia – vodiči, ale tiež zamestnanci škôl a obyvatelia mesta. Obom základným školám tento týždeň spestrili vyučovanie zážitkové interaktívne prednášky, ktoré si pre žiakov pripravili manažéri kvality ovzdušia Ministerstva životného prostredia SR.

Tak ako každý rok aj tentokrát projektové manažérky v spolupráci s príslušníkom Mestskej polície Petrom Slováčkom pripravili pre žiakov seneckých základných škôl prednášky na tému „Bezpečne do školy a na ihrisko“. Vysvetlili  sme si, čo je to Európsky týždeň mobility, ako vieme naším správaním pozitívne ovplyvniť životné prostredie a naše zdravie, znížiť počet áut na cestách. Deti nám porozprávali, akým dopravným prostriedkom chodia ráno do školy a spoločne sme prebrali iné možnosti a ich výhody – napr. pešia chôdza, bicykel, kolobežka. Pán policajt deťom vysvetlil, aká je správna výbava bicykla a cyklistu, ako sa treba na ceste správať, aby sme znížili riziko úrazu. Deťom názorne ukázal, ako má byť bicykel správne a bezpečne uzamknutý. Deti si svoje nové vedomosti mohli overiť aj praxi. V priestoroch Mestského úradu, na Mierovom námestí a na Lichnerovej ulici mali možnosť „oznámkovať“ zaparkované bicykle známkami „1“, „3“ a „5“ a ich majiteľom zdôvodniť svoje hodnotenie. Deti boli naozaj veľmi šikovné a kreatívne a spolu s pani učiteľkami sa s nami lúčili v dobrej nálade.  Tešíme sa na ďalšie stretnutie o rok v septembri.

Galéria