Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

AKO POKRAČUJÚ PRÍPRAVY NA BUDOVANIE NOVEJ POLIKLINIKY V SENCI

aktualita_poliklinika1

Rozšírenie seneckej polikliniky bolo v pláne už v roku 1989, kedy boli prichystané podklady a plány na začiatok prístavby ďalšieho krídla už v novom roku 1990. Nežnou revolúciou sa však projekt zastavil a v krajine sa riešili iné priority.

Poliklinika aj s pozemkom pripadla po novom administratívnom rozdelení Bratislavskému samosprávnemu kraju, od ktorého muselo mesto budovu odkúpiť.

Len čo mesto odkúpenie splatilo, bolo potrebné do budovy začať viac investovať vzhľadom na jej vek a využitie. Mesto narástlo a zväčšil sa aj počet obyvateľov mnohých okolitých obcí, ktoré sú spádovou oblasťou.

Rekonštrukcia polikliniky, jej rozšírenie, skvalitnenie služieb a prilákanie lekárov potrebných špecializácií je jednou z priorít.

Aké kroky sa podarilo spraviť v aktuálnom volebnom období?

  • Vedenie mesta pracovalo s dokumentáciou na územné rozhodnutie, ktorá ráta s výstavbou novej budovy vrátane podzemného parkoviska a následnou prestavbou starej polikliniky – projekt sa pripravil počas uplynulého volebného obdobia.
  • 5. mája 2023 primátor oslovil Odbor stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK so žiadosťou o podporu projektu polikliniky.
  • 12. mája primátor listom oslovil samosprávy v spádovej oblasti Polikliniky Senec (cca. 90 000 obyvateľov) – spolu 23 obcí a od väčšiny dostal pre mesto podporné listy.
  • Na rokovanie Regionálneho združenia obcí podunajskej oblasti mesto vypracovalo uznesenie o podpore, ktoré na svojom zasadnutí 30. mája zástupcovia odsúhlasili a zhodli sa na tom, že poliklinika v Senci je projektom, ktorý naozaj má regionálny význam.
  • Primátor viackrát rokoval s predstaviteľmi BSK na rôznych úrovniach, ako aj so županom Jurajom Drobom a projekt polikliniky sa podarilo zaradiť do Projektového zásobníka BSK, vďaka čomu bude možné žiadať o externé financovanie z fondov.
  • „Prijemným prekvapením“, ktoré v prvej polovici roka 2023 skomplikovalo celý proces, bolo zrušenie územného konania. Mesto muselo celé konanie začať úplne od začiatku.
  • Vedenie mesta sa zúčastnilo stretnutia na Ministerstve zdravotníctva za účasti predstaviteľov BSK, kde sa riešili aj možnosti financovania. Na základe tohto rokovania sa v súčasnosti upravuje projekt a rozpočet. Celý projekt sa musí rozdeliť na 3 objekty – podzemné parkovisko, nová časť a rekonštrukcia starej časti. Prioritnou časťou projektu je nová samostatná prístavba, ktorá by mala stáť cca 7 000 000 eur.
  • Prebiehajú tiež rokovania o spôsobe prevádzkovania polikliniky a o možnostiach „pritiahnutia“ nových lekárov rôznych špecializácií.
  • Od 15. januára 2024 máme konečne právoplatné územné rozhodnutie.
  • 21. februára 2024 podporilo projekt aj Združenie Podunajsko.
  • Aj keď by sme si všetci priali, aby sme mali novú polikliniku ideálne už dnes, je to obrovský projekt, ktorý nie je možné celý financovať z vlastných zdrojov. Začať stavať je pri takýchto projektoch až finálnou časťou všetkého, čo treba vyriešiť a vybaviť.

Kým prídu stavebné mechanizmy, musia ešte urobiť veľa práce nielen zamestnanci a predstavitelia mesta, ale aj ďalšie inštitúcie, ktoré nie je možné z tohto procesu vylúčiť – práve naopak, nutne potrebujeme ich spoluprácu a pomoc.

Hneď, ako sa mestu podarí získať prísľub na financovanie polikliniky, dopracuje sa realizačná projektová dokumentácia a pripraví verejné obstarávanie.