Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

DEŇ MATIEK V SENCI V ROKU 1947

aktualita_ingeliova1

Pani Elena Ingeliová nám do redakcie priniesla svoju fotografiu, na ktorej so spolužiakmi v sprievode ku Dňu matiek v roku 1947 nesú veľké srdce s nápisom „Najsladšie v lone matkinom“.

Stále si svojich spolužiakov z trojročného štúdia na Meštianskej škole pamätá, aj keď niektoré mená sa jej už z mysle strácajú. Na prvej fotografii zľava je jej spolužiak Žilinec, vedľa neho Irena Szalayová, potom Celestín Farkaš a vedľa neho ona sama ešte ako Elena Rajtová. Meno posledného spolužiaka si už nepamätá. V tom čase mali 14 rokov.

Práve táto pätica bola na čele sprievodu, ktorý sa tiahol od miesta, kde dnes stojí Billa po námestie pred dnešným mestským úradom. Diváci stáli na chodníku a obdivovali sprievod. Študenti v sprievode boli oblečení v krojoch. Grobských, bielskych, čatajských, ale aj v krojoch zo stredného Slovenska.

Deň matiek organizovala obec v kresťanskom duchu, čo už o rok neskôr po „víťaznom februári“ bolo možné posledný raz.

Srdce, ktoré nesú, vyrobili žiaci školy pod vedením učiteľky kreslenia Hollej.

Ďalšie fotky sú aj z roku 1948. Komunisti preberali moc postupne a tak seneckú kresťanskú oslavu Dňa matiek ešte nestihli zakázať.

Nezabudnite na vaše mamy a tiež babičky, možno s kytičkou kvetov a možno s láskavým slovom a poďakovaním. Postačí aj objatie z lásky.

Galéria