Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

DNES JE POPOLCOVÁ ALEBO ŠKAREDÁ STREDA

01

Po zime naši predkovia už stáročia zachovávali pôst. Má význam nielen z náboženského hľadiska, je tiež zdravý pre telo aj dušu. Podľa viacerých zdrojov pomáha predchádzať ochoreniam, má blahodarné účinky na trávenie, je detoxikáciou organizmu a je tiež cestou k striedmosti a pokoju.

Popolcová streda je prvým dňom pôstneho obdobia, ktoré trvá 40 dní. Do pôstu sa však nezarátavajú nedele a preto je popolcová streda vlastne 46 dní pred Veľkou nocou. Cieľom pôstu je duchovná aj fyzická príprava na Veľkú noc, ktorá bude tento rok 31. marca.

Podľa tradície katolíckej cirkvi sa dnes môžeme najesť raz dosýta a okrem toho si môžeme dať ešte dve malé jedlá. Celý deň sa zdržiavame mäsa.

V ďalšom čísle Mestských novín Senčan pripravujeme článok o Božom hrobe v Senci, o ktorom sa píše napríklad aj v knihe Senec – Stáročia mesta v časti, ktorú napísala Mária Herucová: „Pozostáva z čiernych skladacích kulís so zárezmi, do ktorých sú drôtmi prichytené farebné sklenené mozaiky vytvárajúce figurálne a ornamentálne motívy. Presvitá cez ne svetlo z pozadia, dnes elektrické,

kedysi z horiacich kahancov. Po bokoch sú stvárnené postavy strážcov, nie rímskych (ako obvykle), ale stredovekých rytierov v brnení držiacich štít a kopiju.“

Galéria