Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

DNES SÚ HROMNICE. VIETE, ČO TO ZNAMENÁ?

Pes-s-fakľou-kostol_orez

Hromnice sú cirkevným sviatkom – Obetovanie Pána – oslavuje sa deň, keď Panna Mária a svätý Jozef priniesli malého Ježiška do Chrámu.

Zároveň je dnes deň zasväteného života. Rehoľníci a rehoľníčky si pripomínajú zasvätenie svojho života Bohu. Ak im teda dnes zablahoželáte, je to na mieste.

V seneckom Kostole sv. Mikuláša máme zaujímavosť súvisiacu s rehoľou dominikánov:

Na bočnom oltári Kráľovnej ruženca odovzdáva Panna Mária ruženec sv. Dominikovi. Na obraze je zemeguľa a pes s horiacou fakľou. Viete, čo to znamená?

Legenda hovorí, že keď bola matka svätého Dominika mladá, snívalo sa jej, že jej syn svojou láskou zapáli zem. A maliar spojil slovnú hru Domini Canis – v latinčine Boží psi – a Dominicanis – ako dominikáni – s touto legendou a namaľoval takýto štylizovaný obraz.

V Senci tento príbeh rozprával Matyibácsi (Mátyás Stankó), dlhoročný kostolník, ktorému ju rozpovedal dominikánsky mních, keď bol v Senci a videl tento vedľajší oltár.

Tomuto bočnému oltáru sa hovorí aj Oltár očistca, lebo dolu je vidieť trpiace duše. Až po reštaurovaní obrazu boli opäť viditeľní dvaja anjeli vpravo hore.

Z rozprávania Matyibácsiho sa zachovala nahrávka, z ktorej pre vás pripravíme aj ďalšie zaujímavosti o našom farskom kostole.

Na fotografiách nájdete celý bočný oltár, hlavný oltár, korálkový oltár a starú fotografiu z interiéru kostola ešte s kazateľnicou, ktorú neskôr zničil požiar.

Napíšte nám, čo by vás zo seneckej histórie zaujímalo alebo nám pošlite staré fotografie, ktoré by sme mohli uverejniť a pripraviť ďalší zaujímavý materiál o našom meste.

Galéria