Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Dušičky v Senci bez odpadu

Aktuality-Dusicky2

V tomto období, keď si všetci chceme dôstojne uctiť pamiatku našich zosnulých, je dôležité myslieť aj na životné prostredie. Na cintoríny vieme priniesť ekologické alternatívy ozdôb, ktoré umožňujú minimalizovať negatívny vplyv na prírodu. Sú to kompostovateľné hrobové doplnky vyrobené z prírodných materiálov ako šišky, sušené kvetiny, slama a rôzne sušené plody.

Tieto materiály sú ľahko kompostovateľné a nezaťažia ani váš rozpočet. Väčšinu z nich viete nájsť na prechádzke prírodou alebo naším mestom. A pokiaľ vo vás drieme čo i len štipka kreatívnej duše, tak vás takéto ozdoby hrobových miest vyjdú na zopár centov a vložíte do nich aj kus svojho srdiečka a spomienky na zosnulého. A ruku na srdce, že sú veľakrát aj krajšie ako gýčové kytice z umelých materiálov.

Pozitívne vnímame, že veľa kvetinárstiev už preferuje prírodné materiály na hrobových ozdobách a tak vám uľahčujú výber, kým vaša kreatívna duša spí alebo nemá čas.

Ak sa však predsa rozhodnete pre plastové ozdoby v podobe umelých kytíc a kvetín, tak ich, prosím, po ich doslúžení vhadzujte do čiernej nádoby na zmesový komunálny odpad, nakoľko mnohokrát sú tieto ozdoby zložené z viacerých druhov materiálov a z toho dôvodu ich nie je možné recyklovať.

Bioodpad ide do kompostárne na zhodnotenie. Pokiaľ je materiál zmiešaný s iným obsahom (napríklad plastom), bohužiaľ, celý putuje na skládku!

Dúfame, že vám tieto informácie pomôžu pri rozhodovaní sa pre ekologickejšie spôsoby uctievania pamiatky vašich zosnulých. Nezabudnite, že aj malé zmeny môžu mať pozitívny vplyv na životné prostredie.

Galéria