Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Hyoho Niten Ichiryu v Senci

japonskyserm2

V dňoch 28. 7. – 3. 8. 2024 sa v telocvični Základnej školy J. G. Tajovského v Senci konal medzinárodný seminár tradičného japonského šermu školy Hyoho Niten Ichiryu pod vedením súčasného najvyššieho predstaviteľa školy 12. Soke Takanori Kajiya z Japonska.

Týždňového semináru sa zúčastnilo 47 účastníkov (vedúci šermiarskych klubov a ich študenti) z 15 krajín sveta (Slovensko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, Fínsko, Kanada, Malta a Veľká Británia), aby si rozšírili svoje vedomosti a zdokonalili svoje šermiarske zručnosti. Tento tradičný seminár zahrňoval náročné 6 hodinové každodenné cvičenia (denne 2krát po 3 hodiny), kedy majster osobne a s pomocou vybraných deshi (pozn. pomocníkov) usmerňoval študentov v technikách, formách a stratégii Hyoho Niten Ichiryu.

Škola japonského šermu Hyoho Niten Ichiryu sa radí medzi národný poklad a národné kultúrne dedičstvo Japonska. Je to škola legendárneho šermiara Miyamoto Mushashi-ho, ktorý je historicky uznávanou a známou osobnosťou, práve kvôli svojim jedinečným šermiarskym schopnostiam a štýlu boja, s ktorým uspel vo viac ako 60-tich súbojoch na život a na smrť. Od jeho smrti v r. 1645 sa vedomosti tradujú a uchovávajú prostredníctvom priameho odovzdania z majstra na vybraného študenta, ktorý takýmto spôsobom garantuje originalitu a konzervovanosť tohto umenia/učenia pre ďalšie generácie. Soke Takanori Kajiya je 12. predstaviteľ tejto školy v pôvodnej línii siahajúcej až k Miyamoto Mushashi-mu.

Takúto vzácnu návštevu sa podarilo priniesť na Slovensko už po druhý krát (2014, 2024) a to symbolicky na 10. výročie nástupu majstra na pozíciu hlavy školy. Zásluha na realizácii tohto podujatia patrí predovšetkým občianskemu združeniu Kensei Dojo Senec o.z., vedeniu mesta Senec a ZŠ Tajovského, ktoré výrazným spôsobom pomohli pri jeho organizácii.

Kensei Dojo Senec, o.z. sa venuje štúdiu bojových umení od r. 2005, pričom školu Hyoho Niten Ichiryu začal študovať zakladateľ o.z. Filip Rázga od r. 2007 ešte pod vedením predchádzajúceho 11. Soke-ho Toshio Iwami-ho. Medzinárodným seminárom ako i výuky v Japonsku sa členovia o.z. zúčastňujú pravidelne, čím majú možnosť čerpať vedomosti priamo od zdroja tohto učenia.

Seminár však nebol len náročným štúdiom šermu, ale i príjemnou spoločenskou udalosťou, kedy návštevníci mali možnosť spoznať nielen mesto Senec, ale i krásy najbližšieho malokarpatského okolia, čo napomohlo utužiť už aj tak pevné vzájomné vzťahy presahujúce hranice Slovenska.

Foto: Gabriel Szakál

Galéria