Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

K TRAGÉDII NA SLNEČNÝCH JAZERÁCH

vzs212

Týždeň po tragédii sa v médiách ustavične objavujú neoverené a nepresné informácie. Mesto Senec cíti potrebu zaujať stanovisko k nešťastiu, ktoré postihlo dvoch mladých ľudí minulý týždeň.

 

NEPRESNÉ INFORMÁCIE A OBVINENIA

  • Na sociálnych sieťach registrujeme množstvo nepresných informácií, ktoré zachádzajú až do obviňovania rôznych aktérov z nečinnosti. Niektorí sa nazdávajú, že mesto by vraj malo informovať o spodných prúdoch v jazere, skutočnosť je však taká, že žiadne prúdy sa pod hladinou v jazere nevyskytujú.
  • Ľudia poukazujú na skutočnosť, že obete nemali vesty. Pripomíname, že každá požičovňa vodných bicyklov poskytuje vesty, keď si ju však klient na vlastnú zodpovednosť neoblečie, na jeho rozhodnutie nemá nikto dosah.
  • Po internete koluje aj fotografia sanitky, ktorá čakala pred parkovacími zábranami. Záchranná služba už v tom čase zavolala sanitku aj vrtuľník. Zablúdenú sanitku zavolal svedok nehody k ďalším účastníkom nešťastia, ktorí boli v šoku, a zrejme zle vysvetlil svoju pozíciu do telefónu. Meškanie tejto sanitky však neovplyvnilo výsledok nešťastia.

STÁLE OTVORENÝ PRÍPAD

Niektorí občania očakávajú, že mesto ihneď poskytne k incidentu kompletné vyjadrenie. Prípad je však stále otvorený a niektoré úkony nie sú v kompetencii mesta, ako je napríklad komunikácia výsledkov vyšetrovania. Mesto sa môže vyjadriť iba k priebehu záchrannej akcie.

 

REAKCIA ZÁCHRANNEJ SLUŽBY

Záchranná vodná služba, ktorá je so zdravotnou záchrannou službou prepojená vysielačkami, bola na mieste nešťastia do 3 minút. Záchranná vodná služba má dohodu o výpomoci s potápačským klubom Piccard, v dôsledku čoho sa do pátrania po nezvestných telách obratom pridali štyria dobrovoľníci.

 

SŤAŽENÉ PODMIENKY

Tragédia sa stala v najhlbšej časti jazera, kde hĺbka vody dosahuje až 7 metrov a viditeľnosť je veľmi zlá. Očití svedkovia neposkytli jednotné informácie o mieste incidentu. Prvé telo našla vodná záchranná služba do 25 minút, miesto označila bójou a pokračovala v prehľadávaní jazera. Následne prišla riečna polícia a za pomoci vodného dronu sa pokračovalo v pátraní po druhom nezvestnom.

 

OPODSTATNENIE ZÁCHRANNEJ SLUŽBY

Záchranná služba vrátane plavčíkov plní nielen záchrannú, ale najmä preventívnu úlohu. Plavčíci napomínajú nezodpovedných plavcov, čím predchádzajú možným komplikáciám. Napriek tomu, že sa táto tragédia udiala, vodná záchranná služba robí profesionálnu prácu. Je nevyhnutné, aby bola súčasťou letnej turistickej sezóny, a tak pomáhala predchádzať podobným tragédiám. Mnoho prípadov, keď sa podarilo zachrániť topiaceho sa, nie je medializovaných. O šťastných koncoch sa preto široká verejnosť často nedozvie. Tieto prípady sú v archíve záchranných služieb, ktoré neustále upozorňujú na zodpovedné správanie pri vode.

Podľa štatistík je voda ako živel – hneď po dopravných nehodách – na druhom mieste v počte nehôd. Medzi najčastejšie príčiny utopenia patrí konzumácia alkoholu alebo iných omamných látok, preceňovanie vlastných síl a zlyhanie telesných orgánov. Mnoho prípadov utopenia nastáva v dôsledku šoku po opaľovaní a následnom „skoku“ do studenej vody. Venujme aktívnu pozornosť aj malým deťom, ktoré sa hrajú vo vode, lebo utopenie sa neprejavuje tak, ako to vidíme vo filmoch. Topiaci sa nekričí ani nemáva z vody. Je to tichá udalosť, kde včasná pomoc môže zachrániť život. Nezabudnime, že telefónne číslo tiesňového volania je 112.

 

Mesto vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tejto bolestivej tragédie a zároveň prosí všetkých, ktorí cítia potrebu komentovať túto tragickú udalosť, aby k nej pristupovali s patričnou úctou a rešpektom.