Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

NA SLNEČNÝCH JAZERÁCH JE ZAUJÍMAVÝ ŽIVOČÍCH

IMG_8928

Bernikla bielolíca – Branta leucopsis – je zúbkozobec z čeľade kačicovitých. V ostatných rokoch sa podľa informácií z Mestského múzea v Senci na Slovensku objavuje stále častejšie. Za normálnych okolností žije v severskej tundre, ale na zimu preniká do teplejších končín, vrátane Strednej Európy. Nie je tu stále úplne bežná, ale nejde už ani o unikát.

Na 99% tento jedinec doletel zo severu, hoci niekedy uletia aj zo súkromného chovu. Keďže je to pekný živočích, je chovaný pre radosť a kde-tu ujde.

Kŕmenie vtáctva na Slnečných jazerách je zakázané. Ak by ste už však tento zákaz porušili, aspoň ich nekŕmte chlebom a pečivom, pretože im môže spôsobiť smrť.

A ako sme sa dozvedeli od doktora Mirka Bohuša z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, „ani kŕmenie prirodzenou potravou však nemusí byť pomocou. Veľký počet labutí, kačíc či čajok skoncentrovaných na neveľkom jazierku možno prirovnať k preplnenému autobusu. A tam aj jediný ukýchanec „oblaží“ spolucestujúcich bohatou dávkou chrípkových vírusov. Nuž a vtáčia chrípka, tá môže pre vtáky trvať kratšie ako len tých sedem dní či jeden týždeň, ako u nás, ľudí… Iba do uhynutia.“

 

Foto: Jozef Rado (MFTH), František Labanic (Mestský Fotoklub Tibora Huszára – MFTH)

Galéria