Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

NOVOZREKONŠTRUOVANÁ SYNAGÓGA V SENCI JE OTVORENÁ

DSC_4350

9. september je pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia. Práve preto si Bratislavský samosprávny kraj vybral práve tento deň na otvorenie Festivalu židovskej kultúry s názvom Shalom Chaverim a v rámci neho na otvorenie seneckej synagógy.

„Seneckú synagógu sme zachraňovali doslova v hodine dvanástej. Dlhých 12 rokov trvalo, kým sme sa od archeologického a pamiatkového výskumu dostali až k dnešnému dňu, k slávnostnému otvoreniu. Táto budova, ktorá v minulosti slúžila členom židovskej komunity, sa stala symbolom dôstojnosti a úcty voči ľuďom, ktorí boli súčasťou kultúrneho bohatstva mesta Senec. Synagóga nebude len pripomienkou minulosti, získava nový účel, dneškom sa stáva kultúrnym centrom, ktoré bude slúžiť nielen Senčanom, ale celému nášmu regiónu,“ povedal vo svojom prejave okrem iného predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Roztrúsení po celom svete žijú doteraz potomkovia tých, ktorí sa v týchto priestoroch stretávali. Vyšlime k nim signál, že sa podarila úžasná vec. Vdýchnuť synagóge nový život a darovať jej nový účel. Synagóga neslúži len na modlitbu. Nevládne v nej ticho, bázeň a pieta. Je to miesto vzdelávania, ale aj spoločenských stretnutí, niekedy aj dosť hlučných diskusií, preberanie spoločenských tém i klebetenie. Ak už nemôže slúžiť pôvodnému účelu, je viac než vhodná aj pre kultúrne podujatia. Preto sa nesmierne teším, že dnešným koncertom začneme novú etapu jej aktívneho využitia,“ povedal vo svojom prejave predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike Richard Duda.

„Rituálne kúpele Mikve sa budú rekonštruovať a tiež aj bývalá pec na výrobu macesu, ktorá bola v útrobách tejto synagógy. Bude sa konzervovať v spolupráci s Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky. Unikátna však bude židovská záhrada. Už máme projekt, ktorý budeme konzultovať s Pamiatkovým úradom SR a dúfame, že nám ho schváli. Židovské záhrady majú sedem druhov rastlín – pšenicu, jačmeň, figy, vinič, datle, granátové jablko a olivy. Vzhľadom na klímu sme vybrali olivy a vinič a tieto budeme aplikovať v záhrade, ktorá nebude predelená múrom, ale bude prepojená aj so seneckým mestským úradom a bude dostupná pre všetkých obyvateľov Senca a širokého okolia. Bude poprepletaná tienistými chodníčkami a príjemným sedením,“ povedala vo svojom prejave riaditeľka úradu BSK Patrícia Mešťan.

„Ako deti sme vnímali túto stavbu veľmi tajuplne a kvôli jej stavu aj tak trošku nebezpečne. Pamätám si však, že nás napriek tomu veľmi priťahovala a s kamarátmi sa nám tam podarilo sem-tam aj dostať a preskúmať jej zákutia. My, Senčania, ktorí sme okolo nej chodili od detstva, si pamätáme, že dokonca slúžila ako sklad vianočných stromčekov, ktoré sa tu v období adventu predávali. Skôr narodení obyvatelia mesta by nám vedeli porozprávať ešte viac spomienok a príhod,“ povedal primátor mesta Senec Pavol Kvál a poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na tejto významnej rekonštrukcii.

Na slávnostnom otvorení synagógy vystúpil Robo Grigorov a QUARTET PARM v zložení Peter Győri Grossmann, Annamaria d’Almeida, Robert Fischmann a Miroslav Jankech.

Počas otvorenia bol odhalený pamätník obetiam holokaustu, Židom, deportovaným 10.5.1944 z námestia v Senci.

V rámci festivalu SHALOM CHAVERIM budú 3 koncerty v seneckej synagóge:

Už dnes, 10. septembra o 19:00, vystúpi JAGER BANDI & MALEK ANDREA. Vstup je voľný. Môžete si tak prísť pozrieť aj vynovenú synagógu a dozvedieť sa o jej histórii. Spolupráca týchto dvoch interpretov vyniká v živej krajine súčasnej hudby ako maják kreativity a oduševneného prejavu. Jáger Bandi, skladateľ a klavirista so zmyslom pre tvorbu melódií, ktoré sa dotýkajú srdca, našiel dokonalý náprotivok v Malek Andrea. Ich lyrické majstrovstvo a emotívny spev si podmanili publikum. Spoločne vytvorili hudbu, ktorá rezonuje s poslucháčmi, prekonáva bariéry a tká zvukovú tapisériu, ktorá je inovatívna a zároveň hlboko zakorenená v tradícii.

Vo štvrtok 12. septembra o 19:00 tam vystúpi TZOMET BAND. Vstup je voľný.

A v piatok o 19:00 bude koncert LIPA – BREINER – PALÚCH JESENNÉ STRETNUTIE. Lístky na predpredaj.sk

Foto: Zuzana Oros

Galéria