Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Senčania reprezentovali v českom partnerskom meste Milovice

5

Naše partnerské mesto Milovice pravidelne organizuje Street Food Festival, v rámci ktorého tento rok po prvýkrát usporiadalo aj Deň partnerských miest.

Mesto Senec reprezentoval primátor Pavol Kvál a splnomocnenec Gábor Klenovics, ktorých partnerské mesto Milovice požiadalo aj o prezentáciu nášho folklóru a tiež kuchyne.

Detský folklórny súbor Slnečnica a Detský folklórny súbor Möggyes sa na pódiu vystriedali s folklórnym tanečným súborom Ponnónia z mesta Kicstarcsa. Naše deti boli šikovné, ohúrili obecenstvo svojím tancom a spevom. Na záver dva naše súbory zatancovali a zaspievali spoločne.

Pod vedením šéfkuchára Zoliho Poláka naše mesto reprezentovali kuchári z Hasas Pasasok výborným hovädzím gulášom a lečom s klobásou, ktoré sa nielenže minuli, ale domáci by si veľmi radi dali aj ďalšiu várku. Kuchári obstáli výborne, mali dokonca prichystané nakrájané klobásky aj údený hovädzí jazyk.

Na základe partnerstva medzi ZŠ Mlynská a ZŠ T.G. Masaryka v Miloviciach prišla aj 15 členná delegácia študentov s 3 učiteľmi a vedenie školy ZŠ Mlynská na partnerskú návštevu. Spoznali nové prostredie, krásy Milovíc a našli si veľa nových kamarátov. Ako nám zo ZŠ Mlynská napísali, „navštívili sme zábavné centrum Mirákulum a zúčastnili sa interaktívnych vyučovacích hodín s českými kamarátmi. Veľmi nás zaujala radnica, kde starosta Ing. Milan Pour vrúcne privítal vedenie ZŠ Mlynská, žiakov, ale aj všetkých hostí. Piataci si mohli odskúšať, aké je to byť poslancom na radnici, aké to je zasadnúť do ich kresiel a vidieť deň poslanca očami dieťaťa. Chlapcov asi najviac potešila prehliadka vojenského múzea so všetkými zaujímavými expozíciami. Zábava pokračovala kultúrnym festivalom, na ktorom vystúpili so svojím programom deti z partnerských miest. Na rozlúčku pre nás Milovice pripravili milé darčeky na pamiatku. Ďakujeme!“

Dňa partnerských miest sa mala zúčastniť aj reprezentácia z Wolowa z Poľska, ale na poslednú chvíľu svoju účasť kvôli povodniam zrušila.

„Presne takéto typy spolupráce sú ideálne, kde nejde len o formálne stretnutia vedení miest, ale  prezentuje sa naša kultúra, naše jedlá, náš región a navštevujú sa aj žiaci a študenti našich škôl,“ povedal primátor Pavol Kvál.

Starosta Milovíc Milan Pour zasa napísal na svoj profil: „Dle příznivého ohlasu návštěvníků se tato akce povedla díky pěknému počasí, ochutnávce guláše, leča, bramboráků, klobásek a dalších chuťovek od našich partnerských měst. A samozřejmě bylo připraveno 40 stánků pro milovníky jídla a nápojů z celého světa a také byl rozmanitý program, kdy vystoupili v první části této akce folklórní soubory z partnerských měst – Sence a Kistarcsy a také z milovické ZUŠ. Kapely Laura a její tygři a také Crossband či Capella, přinesly v druhé části programu další hudební žánry. Děkuji primátorovi slovenského Sence Povolovi Kválovi a místostarostovi maďarské Kistarcsy Sándorovi Solymosi, že přijali pozvání a přijeli do Milovic také s folklórními soubory a s kuchaři.“

Galéria