Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Svetový deň Downovho syndrómu

Betania

Klienti Betánie sa radi učia, chcú žiť bežný život a dokážu prispievať do spoločnosti

Betánia Senec je nezisková organizácia, ktorá poskytuje sociálne služby pre dospelých občanov so zdravotným znevýhodnením. Sú to ľudia s ľahkým až stredným mentálnym hendikepom, medzi ktoré patrí aj Downow syndróm. 21. marec je dňom Downovho syndrómu. Je odvodený z číslic 3 a 21, pretože v prípade tohto syndrómu sa na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov. O práci s klientmi s Downovým syndrómom sme sa porozprávali s riaditeľkou Betánie Senec Janou Šuranovou a do dielní nás sprevádzala zamestnankyňa Zuzana Zubaľová.

 

Ako pracujete s klientmi s Downovým syndrómom?

Každý  klient má inú úroveň  kognitívnych schopností.  Na to musíme pri našej práci prihliadať a ku každému pristupovať individuálne. Hľadať pre neho aktivity, ktoré ho rozvíjajú, ktoré zvláda a z ktorých má radosť.  Využili sme lukratívnu polohu nášho zariadenia a vďaka Nórskym fondom sme v roku 1997 vybudovali malý penzión, kde poskytujeme ubytovanie širokej verejnosti s kapacitou 14 miest. Nachádza sa v priestoroch  zariadenia a na celom jeho chode participujú klienti pod dohľadom zamestnancov. Klienti tak majú zmysluplnú prácu. Týmto spôsobom dokazujeme, že keď sú vytvorené vhodné pracovné podmienky, títo ľudia dokážu do spoločnosti plnohodnotne prispievať. Nie je pravda, že sa len hrajú a čakajú na svoj dôchodok.

 

Zvládajú takúto zodpovednosť?

Pre ľudí s Downovým syndrómom platí, že sú veľmi čistotní, poriadkumilovní, síce na množstvo úkonov potrebujú dlhší čas, ale sú veľmi zodpovední. A aj nesmierne tvrdohlaví, čo nám ako personálu dáva občas riadne zabrať. Jeden zo zamestnancov penziónu (klient s Downovým syndrómom) v lete odmieta chodiť s rodičmi na dovolenku, lebo cíti za prevádzku penziónu veľkú zodpovednosť. V letnej sezóne je totiž plný rekreantov.

 

Čomu sa ešte venujú?

Máme tu napríklad čašníkov, ktorí absolvovali čašnícky aj baristický kurz. Všetky vzdelávania, ktoré absolvujú, zohľadňujú ich mentálne schopnosti. Ak ich niečo nadchne, radi sa učia. Jedna klientka s Downovým syndrómom s nami odmietala cestovať vlakom, lebo mala pred rokmi nepríjemnú skúsenosť. Jej snom bolo pracovať v kaviarni ako pomocná čašníčka. Dostala príležitosť absolvovať takýto kurz v Bratislave. Prekonala svoj strach a zvládla cestu vlakom, len aby ho mohla absolvovať. V mnohých prípadoch sa nám potvrdilo, aká silná vie byť motivácia.

Okrem penziónu prevádzkujeme aj chránenú dielňu, kde sú zamestnaní nielen naši  klienti, ale zamestnávame v nej aj ZŤP slečnu so sluchovým hendikepom. V dielni vyrábame rôzne drobné predmety úžitkového charakteru. Mnohými dekorujeme aj náš penzión. Pracovné terapeutky pomáhajú klientom s ich zhotovovaním. Našou snahou je, aby na každom jednom výrobku bol podiel ich práce. Ak by som tvrdila, že všetko zvládnu urobiť sami, klamala by som. Každý má svoje tempo, schopnosti, zručnosti. Potrebujú  poradiť, dohliadnuť, predkresliť. Náš Vladko napríklad tká na tkáčskych strojoch koberce, tašky, prestierania, no potrebuje usmerniť s výberom vhodných farebných kombinácií.

Vždy, keď sa zúčastňujeme predajných akcii, pýtajú sa nás, či sa ich výrobok predal. Motivuje ich to k ďalšej práci.

Naši klienti sa podľa svojich schopností zúčastňujú na celom chode zariadenia. Upratujú, vešajú bielizeň, pomáhajú v kuchyni, pracujú v záhrade, kosia, polievajú. Našim cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré sa čo najviac podobajú tým bežným, rodinným.

 

Majú z práce v chránenej dielni príjem?

Klienti zamestnaní v chránenej dielni poberajú plat z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Tiež majú nárok na dovolenku. Veľmi dbáme na to, aby sa práca v chránenej dielni čo najviac podobala práci na otvorenom trhu. Vedieme tým našich klientov k zodpovednosti, učíme ich pracovným zručnostiam a pracovným návykom. K tomu patrí aj úprava zovňajšku – musia byť prezlečení, upravení, oholení. Jediný rozdiel je, že môžu prísť v papučiach, lebo prichádzajú z vedľajšej budovy.

 

Láska v našej Betánii

K bežnému životu patrí aj láska. Nie je tomu inak ani u vás.

O ľuďoch s Downovým syndrómom sa hovorí sa, že  sú ako labute. Verní. Keď sa raz zamilujú, s týmto partnerom zostávajú stále. Výnimka potvrdzuje pravidlo? V tomto prípade veru áno. Náš Vladko mal priateľku. Stačil však jeden pohľad na  Sašku, ktorá prišla do Betánie ako nová klientka a Vladovi sa zatočil svet. Bola to láska na prvý pohľad, nevedel od nej odtrhnúť zrak. Srdcu veru nerozkážeš. Tak ako u mnohých iných ľudí, aj tu prišlo k rozchodu. Ale taký je život. V Betánii sme mali iba jeden takýto zamilovaný pár.  A ostatní klienti chodili žalovať, že zase sa dotýkajú, pusinkujú… Rozmýšľali sme, ako tento vzťah zoficiálniť, veď na lásku majú nárok všetci, je to súčasť života nás všetkých. Nakoniec sme zorganizovali zásnuby. So všetkým čo k tomu patrí – prstene, torta, holubice… Často si hovoríme, že manželské páry by mali prísť k nám, aby videli, ako si títo naši klienti  prejavujú lásku aj po toľkých rokoch. Sú spolu už 23 rokov.

 

Môžu byť u vás klienti celý svoj život?

Do Betánie prijímame klientov po dovŕšení 18 rokov a podmienkou prijatia je rozhodnutie zo samosprávneho kraja o odkázanosti na sociálnu službu. Takisto musia zvládať základné sebaobslužné činnosti a byť schopní prispôsobiť sa nášmu dennému programu – počas pracovných dní je to pracovná terapia. Dĺžku pobytu u nás limituje iba zdravotný stav. Pri vážnom zhoršení, napríklad ak klient zostane ležiaci, nie sme schopní poskytnúť mu adekvátnu zdravotnú starostlivosť. V tomto prípade hľadáme spolu s rodinnými príslušníkmi iné vhodné zariadenie.

 

Ako vás a ostatných zamestnancov Betánie vnímajú klienti?

Opatrovateľka Zuzana Zubalová: Považujú nás za svoju druhú rodinu. Potrebujú mať pocit, že sa majú na koho obrátiť, keď to potrebujú. Naša práca je skôr poslanie. Ako dávame klientom lásku, oni nám ju dávajú tiež.

Riaditeľka Jana Šuranová: Citlivo reagujú na naše problémy, preto si musíme dávať veľký pozor, čo im povieme. Veľmi sa vedia trápiť, ak niekto z nás ochorie. A ako spomínala Zuzka, vnímajú nás ako druhú rodinu. Sme tu pre nich. Vieme o ich trápeniach a pomáhame im ich zvládnuť. Tešíme sa z ich pokrokov. Často nás obdarúvajú drobnosťami, ktoré sami vytvoria. Všetci si navzájom tykáme – veď tak je to v rodinách. Najsilnejšie zážitky sú ale, keď sa vrátime z dovolenky – objímajú nás a sú radi, že sme späť.

 

Ako vás vníma bežná komunita?

Keď Betánia začínala svoju prevádzku v roku 1991, nestretla sa s pozitívnym ohlasom. Boli tu zo strany mesta veľké obavy, že ľudia s mentálnym hendikepom budú odrádzať návštevníkov Seneckých jazier. Toto sa nenaplnilo a vzájomné vzťahy sa pomaly začali upravovať. S predchádzajúcim pánom primátorom, ako aj s terajším, máme veľmi dobré vzťahy, zaujímajú sa o našu prácu aj o náš život. Nadviazali sme úzku spoluprácu s niektorými organizáciami –  napríklad Materským centrom Slniečko, s Mestskou knižnicou Senec, s kaviarňou Antikvariát. MŠK na čele s Ľudovítom Szabom pre nás každý rok organizuje športové dopoludnie. Dlhé roky pre nás deti zo ZŠ Tajovského pripravujú k veľkonočným aj vianočným sviatkom veľmi pekné programy, takisto ku nám vo vianočnom období prichádzajú deti zo skautského oddielu so svojím vystúpením. Deti takto majú možnosť spoznať našich klientov a zisťujú, že sú to úplne obyčajní ľudia, z ktorých nemusia mať strach. Máme aj iných podporovateľov v meste, avšak rešpektujeme ich vôľu zostať v anonymite. Sme veľmi vďační občanom mesta, ktorí nás podporujú 2%. Pre nás je to, ako pre neštátny sektor, veľmi dôležitý zdroj financií. Ako formu poďakovania im za to posielame drobný darček z našej dielne. Veríme, že sa nám pomaly darí búrať nesprávne mýty a predsudky o ľuďoch so zdravotným znevýhodnením. Kto by mal záujem vedieť o našom živote, všetky naše aktivity sú na našom facebookovom profile Betania Senec.

Ako môže bežný človek pomôcť vašim klientom?

  • Ak máte kreatívny materiál ako koráliky alebo baliaci materiál, radi ho po telefonickom dohovore prijmeme.
  • Máme tiež obchodík, kde máme vystavené naše výrobky, ktoré je možno zakúpiť.
  • Firmy si môžu objednať rôzne darčekové predmety. Zhotovili sme napr. pamiatkové predmety na svadbu – mydielka a levanduľové srdiečka, ako aj vianočné balíčky pre firmy. V minulosti sme zhotovili modré gombíky pre známu kampaň Unicefu.  Za každú formu pomoci sme veľmi vďační.

 

Ďakujeme za možnosť takouto formou predstaviť našich klientov a náš život.

02 / 4592 4524

betania-senec.sk

Galéria