Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

SVIATOK SVÄTÉHO VALENTÍNA JE SVIATKOM LÁSKY

aktualita_valentin1

Svätý Valentín je patrónom zamilovaných, snúbencov a manželov, ale okrem toho aj včelárov, cestujúcich a turistov, mladých ľudí, ale napríklad aj epileptikov.

Je zobrazovaný s epileptikom, ale napríklad aj so slepou dievčinou, ktorú podľa istej legendy ľúbil a zanechal jej list s podpisom „Tvoj Valentín“.

Je niekoľko svätých Valentínov. Jeden z nich bol kňazom, ktorý napriek cisárovmu zákazu v Ríme tajne sobášil snúbencov, za čo ho neskôr odsúdili na trest smrti.

Podľa niektorých zdrojov pochádza tradícia Dňa svätého Valentína ako sviatku zamilovaných z básne Vtáčí snem, ktorú napísal anglický básnik Geoffrey Chaucer. Spojil dnešný sviatok s vtákmi, ktoré si práve v tomto období hľadajú partnerov a so zobúdzajúcou sa prírodou spojil aj ľúbostné vzťahy ľudí.

V pondelok sa tiež začal Národný týždeň manželstva, ktorý nie je len náhodou v týždni, kedy je sviatok svätého Valentína.

K dnešnému sviatku vám prajeme, aby ste ho prežili v príjemnej spoločnosti tých, ktorých ľúbite. A môžete si s nimi spraviť fotku na pamiatku napríklad aj pri fotorámčeku, ktorý sme pre vás pripravili na Námestí 1. mája pred kultúrnym domom, kde bude do 18. februára.

Foto v pozadí: Boris Tóth