Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

Úspešne ukončená výstavba parkovacieho domu na Železničnej ulici

Trvalá tabuľa_PARKDOM

Mesto Senec úspešne ukončilo implementáciu projektu: Záchytné parkovisko – Parkovací dom – Železničná – I. etapa, čím sa podarilo vybudovať atraktívny prvok modernej dopravnej infraštruktúry, zvýšiť kapacitu parkovacích miest v blízkosti zastávok verejnej osobnej dopravy a zlepšiť dostupnosť pre občanov za prácou a službami. Projekt prispel aj k zvýšeniu využívania a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy.

V areáli Slnečných jazier s prístupom od Železničnej ulice bol na ploche 1 146 m2 vybudovaný dvojpodlažný parkovací dom s kapacitou 84 miest pre osobné automobily vrátane 2 bezbariérových stojísk na každom podlaží pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. Spodná časť má kapacitu 39 parkovacích miest a horná, nezastrešená časť, kapacitu 45 parkovacích miest. Tieto bude počas doby udržateľnosti projektu – nasledujúcich 5 rokov možné užívať bezplatne. Výstavba začala v júni 2023, z dôvodu počas zimy dlhodobých poveternostných podmienok nevyhovujúcich technologickým podmienkam pre betonáž, finalizáciu epoxidových povrchov a času potrebného na vybavenie kolaudačného rozhodnutia o povolení užívania stavby sa jej realizácia predĺžila celkom na 12 mesiacov. Zhotoviteľom bola spoločnosť BeMiCon, s. r. o.

 

Na realizáciu projektu získal útvar projektového riadenia mesta nenávratný finančný príspevok vo výške 821 035,66 EUR z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorého sprostredkovateľským orgánom bol Bratislavský samosprávny kraj. Nové záchytné parkovisko Park & Ride (Zaparkuj a choď) v Senci s inteligentným parkovacím systémom budú môcť využívať cestujúci, ktorí ďalej pokračujú autobusom alebo vlakom, návštevníci mesta a Slnečných jazier. Nachádza sa v blízkosti železničnej stanice a regionálnych autobusových zastávok, stanice Bike&Ride, zastávky bezplatnej miestnej autobusovej dopravy poskytovanej mestom Senec. Lokalizácia parkovacieho domu teda umožní cestujúcim po bezpečnom zaparkovaní vozidla využívať všetky druhy dostupnej verejnej osobnej dopravy, čím sa odľahčia preťažené cesty a znížia kolóny áut v Bratislavskom kraji.

Parkovacia plocha na 2. nadzemnom podlaží je prístupná len zo Železničnej ulice rampou pre osobné vozidlá umiestnenou ešte pred vjazdom do areálu Slnečných jazier – Juh a pešími lávkami priamo k autobusovým zastávkam na Železničnej ulici. Prístup na parkovaciu plochu na 1 nadzemnom podlaží je z areálu Slnečných jazier – Juh ako autom tak aj pešo. Obe podlažia parkovacieho domu sú teda úplne samostatné a neprepojené.

Bleskozvod na objekte pokrýva celý rozsah strechy, jednotlivé vodivé časti na streche a v objekte sú trvalo vodivo prepojené a uzemnené. Vybudovaná dažďová kanalizácia odvádza dažďové vody zo strechy objektu a zo spevnených plôch. Dažďové vody sú odvádzané do vsaku, umiestneného neďaleko od riešeného objektu (pre zabránenie podmáčania objektu) cez odlučovač ropných látok tvorený sedimentačnými a filtračnými komorami, kde prebieha prečistenie dažďových vôd. Verejné osvetlenie parkovacieho domu zabezpečujú svietidlá s LED technológiou. Osvetlenie 1. nadzemného podlažia je časovo riadené a spínanie je zabezpečované senzorom pohybu a intenzity. Obsadenosť parkovacích plôch bude zobrazená na elektronických tabuliach vďaka nainštalovanému inteligentnému parkovaciemu systému. Výhodou parkovacieho systému je zvýšenie komfortu cestujúcich pri parkovaní pomocou údaja o počte voľných parkovacích miest a zvýšenie bezpečnosti a ochrany zaparkovaných áut prostredníctvom identifikácie ich EČV. Nastavený bude režim bezlístkového parkovacieho systému pomocou identifikácie EČV vozidla. Zabezpečená je požiarna bezpečnosť stavby.

Útvar verejnej zelene, údržby a čistenia mesta v spolupráci s Útvarom výstavby a ochrany životného prostredia upravil a skrášlil okolie parkovacieho domu, vysadil stromy a kríky, vonkajšie steny budú pokryté vysadenou popínavou zeleňou, ktorá vizuálne zmäkčí tvar stavby a v horúčavách prispeje k ochladzovaniu ovzdušia.

Primátor mesta Ing. Pavol Kvál skontroloval finálnu podobu parkovacieho domu a vyjadril spokojnosť s finálnym výsledkom dlhoročného úsilia celého realizačného tímu mesta a zaželal: „Teším sa, že môžeme odovzdať do užívania obyvateľom a návštevníkom mesta kvalitný a moderný parkovací dom a prajem im jeho komfortné a bezproblémové užívanie. Ďakujem všetkým za trpezlivosť počas výstavby. Mesto plánuje v budúcnosti ešte zvýšiť jeho kapacitu prístavbou, na projektovej dokumentácii sa už pracuje. Na výstavbu II. etapy sa budeme opäť uchádzať o nenávratný finančný príspevok tentokrát z Programu Slovensko.“

Galéria