Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

VEDELI STE, ŽE SOVY NEPOČUŤ LIETAŤ?

DSC_0278

Na prednáške v Mestskom múzeu v Senci rozprával podpredseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Roman Slobodník zaujímavé fakty o sovách, posloch noci.

Dozvedeli sme sa napríklad, že sovy majú nepohyblivé, dopredu smerujúce oči a majú výborný sluch – jedno ucho majú vždy vyššie a druhé nižšie, čo im pomáha presnejšie určiť miesto, odkiaľ zvuk prichádza.

Sovy majú na nohách dva prsty vpredu a dva vzadu, aby sa vedeli stabilnejšie udržať na konároch stromov.

Ich let je nehlučný. Napríklad holuba počujeme, keď letí, ale sova má perie s chĺpkami uspôsobené tak, že nepočuť vôbec nič.

Jedia najčastejšie hlodavce aj s kostičkami, ktoré potom aj so srsťou vyvrhujú. Našli sa aj viac ako tisícročné vývržky sov, ktoré prírodovedcom pomáhajú určiť, aké zvieratá na tom mieste žili pred mnohými rokmi.

Jeden pár sov s mláďatami dokáže za rok skonzumovať 2000 – 6000 hlodavcov a hmyzožravcov, čím za rok dokáže zachrániť až tonu obilia.

Aj preto v Izraeli funguje program na ochranu poľnohospodárskych plodín. V krajine je nainštalovaných viac ako 3200 búdok pre plamienky napríklad aj na pohyblivom zavlažovacom systéme, ktorý je v týchto končinách nevyhnutný.

U nás sovy ohrozujú niektoré aspekty pokroku – staré bútľavé stromy sa odstraňujú, rozpadnuté domy tiež, a myši sa často nachádzajú v priekopách pri cestách, kde potom nastáva stret s dopravnými prostriedkami. Ohrozujú ich však napríklad aj mačky, ktoré lovia pre radosť.

V Mestskom múzeu v Senci si môžete pozrieť výstavu sov do 30. júna 2024.

Galéria