Oficiálne stránky SK

Doména www.senec.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej správy mesta Senec.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

   

Aktuality

ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZÁKLADNÝCH ŠKÔL V ZRIAĎOVATEĽSKEJ PÔSOBNOSTI MESTA SENEC NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

aktualita_zapis1

Milí rodičia,

 

v termínoch

piatok 12. apríla 2024 od 14.00 do 18.00

sobota 13. apríla 2024 od 08.00 do 12.00

sa uskutočnia zápisy žiakov do 1. ročníka základných škôl pre školský rok 2024/2025:

•    na ZŠ J. G. Tajovského Senec, Tajovského 1, Senec

•    na ZŠ, Mlynská 50, Senec

•    na ZŠ, Kysucká 14, Senec

•    na ZŠ s VJM Alberta Molnára Szencziho, Nám. A. Molnára 2, Senec

 

Ak dieťa dovŕši do 31. 8. 2024 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu prihlásiť ho na plnenie školskej dochádzky v základnej škole.

Zápisu sa osobne zúčastní dieťa a obaja zákonní zástupcovia, a to aj v prípade, že zákonný zástupca uvažuje o odklade školskej dochádzky.

Deti s odloženou školskou dochádzkou sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2024/2025.

Elektronické prihlášky na vzdelávanie v základnej škole budú k dispozícii na webových sídlach základných škôl od 25. marca 2024:

https://zstajovskehosenec.edupage.org/

https://zssenecmlynska.edupage.org/

https://zskysuckasenec.edupage.org

https://zsamszencziho.edupage.org/

 

Prihlášku odporúčame vyplniť už pred príchodom na zápis na webovej stránke školy. Tlačiť ju netreba, škola ju bude mať pre Vás pripravenú v tlačenej verzii.

Elektronická prihláška sa považuje za akceptovanú až po jej podpísaní na zápise.

Podľa platnej legislatívy žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

V prípade účasti na zápise v inej škole, než je spádová, odporúčame absolvovať zápis aj v spádovej škole.

Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

•    rodný list dieťaťa

•    občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov

•    v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa doklad o jeho zdravotnom postihnutí

•    v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti centra poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú)

•    ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti

 

Škola bude pri zápise požadovať osobné údaje a predloženie dokladov dieťaťa a zákonných zástupcov podľa platnej legislatívy.

O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2024.

Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľa školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

Legislatíva k zápisu detí

•    Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

•    § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

•    Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 223/2022 Z. z. o základnej škole

•    Dokument mesta Senec o plnení povinnej školskej dochádzky podľa § 20 zákona č. 245/2008: Všeobecne záväzné nariadenie mesta Senec č. 5/2015 o povinnom zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky

•    Dokument mesta Senec, z ktorého môžu rodičia zistiť, do ktorého školského obvodu je ich dieťa na základe bydliska zaradené, t. j. ktorá základná škola je pre neho spádová: Všeobecne záväzné nariadenie mesta Senec č. 11/2023, ktorým sa určujú školské obvody pre základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Senec a spoločné školské obvody pre obce, s ktorými má mesto Senec uzatvorenú dohodu

Často kladené otázky

Ako zapísať dieťa do základnej školy?

Do prvého ročníka môže nastúpiť dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši 6 rokov a dosiahne školskú spôsobilosť.

Zápis pre školský rok 2024/2025 sa týka detí s dátumom narodenia od 1. septembra 2017 do 31. augusta 2018.

Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?

Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy.

Čo ak s dieťaťom, ktoré by malo začať plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, žijete v zahraničí alebo plánujete do zahraničia odísť?

Dieťa s trvalý pobytom na Slovensku musí byť riadne prihlásené do základnej školy v Slovenskej republike. Zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada riaditeľa tejto školy o povolenie vzdelávania v škole, ktorá sa nachádza mimo územia Slovenskej republiky.

Čo ak má dieťa dvojité občianstvo a trvale žije na území iného štátu?

Ak má dieťa trvalý pobyt v zahraničí a tam bude navštevovať základnú školu, zákonný zástupca nemá na Slovensku záväzky týkajúce sa plnenia povinnej školskej dochádzky. Kritériom na určenie miesta povinnej školskej dochádzky je trvalý pobyt dieťaťa, nie občianstvo.